Biercultuur Nederland

Het Nederlandse bier staat bekend om pilsen zoals die van Heineken en Grolsch. De laatste jaren heeft de Nederlandse biermarkt zich sterk ontwikkeld. Speciaalbieren zijn enorm populair geworden waardoor er meer bierbrouwers zij bijgekomen. Sinds 2015 heeft Nederland zelfs meer bierbrouwers dan België. (Nederland 312 brouwers, België 263 brouwers)

Nederlandse brouwers halen inspiratie uit bieren afkomstig uit  verschillende Europese landen zoals België en Duitsland. Nederland is verantwoordelijk voor 50% van de totale bierproductie ter wereld en is daarmee de grootste exporteur van bier ter wereld.

 

Bierbrouwerijen:

 

Brouwerij Hoop

Brouwerij Hoop is in 2016 geopend en brouwt bier bij hun brouwerij in Zaandijk, Noord-Holland. De brouwerij brouwt Hoop en Breugem bier en kan door 302 zonnepanelen op het dak, energie neutraal bier brouwen.  De brouwerij maakt voornamelijk bovengistende bieren op uitzondering van bockbier en dry-hopped pils.  De namen van de bieren vinden hun afkomst in de geschiedenis van de Zaanstreek. Zo is het biertje 1862 vernoemd naar het jaartal waarin het laatste zeegaande schip de werf in de Zaanstreek verliet.

Hertog jan

Hertog jan brouwt verschillende bieren zoals bockbier, pilsener en witbier. Het bier wordt gebrouwen uit zuiver water uit de rivier de Eiffel, het beste hop en het rijkste mout. Het bier heeft een prettig, bittere afdronk en wordt geschonken met 3 graden Celsius.  Ook deze brouwerij heeft al meerdere awards in de wacht mogen slepen.

Grolsch

Grolsch bier wordt volgens een 400-jaar oude methode gebrouwen. Het bier wordt met een lage gisting gebrouwen met gebruik van de beste ingrediënten en een natuurlijke rijping. Het eeuwenoude vakmanschap resulteert in een stevig goudblond bier met een volle smaak

Bavaria

Bavaria brouwt helder blond pils met gerstemout, tarwe, mineraalwater en hop. Het zuivere bier drinkt makkelijk weg en heeft een heerlijk pittige afdronk. Het bier smaakt fris, fruitig en licht hoppig waardoor het bier mooi vol van smaak en volledig in balans is. Het mineraalwater wordt uit een eigen natuurlijke bron gewonnen waardoor kwaliteit gegarandeerd is. Het bier kan goed gecombineerd worden met Aziatisch eten zoals nasi en bami of pittige vleesgerechten en gefrituurde specialiteiten.

Gulpener

Dit is een brouwerij uit Limburg die zijn omgeving lief heeft. Om de kwaliteit van de ingrediënten te garanderen kweekt Gulpener zijn hop in hun eigen hoptuin, komt het water uit eigen bronnen en het gerst van boeren uit de regio. Gulpener brouwt verschillende soorten bieren waaronder pilsners, blondbier, seizoensbier, biologisch bier en bockbier. Gulpener heeft met zijn bier meerdere internationale prijzen gewonnen waaronder een zilveren prijs bij de world beer cup in 2014

Jopen

Jopen staat bekend om zijn innovatie en traditie op biergebied. De bieren worden gemaakt met enkel de meest hoogwaardige ingrediënten en worden gebrouwen via de nieuwste methoden. Jopen maakt verschillende soorten bieren van tripel, seizoensbieren tot blond bier. Jopen heeft zowel nationaal als internationaal prijzen mogen ontvangen voor hun bieren. zo werd Jopen Mooie Nel IPA verkozen tot beste bier van Nederland.

T’ IJ

Brouwerij T’IJ is een brouwerij die gevestigd is in Amsterdam. De brouwerij maakt enkel specialbieren en wordt op 2 locaties gebrouwen. De bieren van Brouwerij T’IJ zijn allen bovengistend en ongefilterd waarvan er een aantal biologisch gebrouwen zijn. De brouwerij heeft met zijn Ijwit bier goud gewonnen bij de Brussels Beer Challenge.

De Prael

De Prael is een kleine brouwerij in Amsterdam. De brouwerij brouwt voornamelijk speciaalbier en richt zich hiermee op de echte liefhebber. Brouwerij de Prael schenkt bieren van verschillende zwaartes, kleuren en smaken en haalt inspiratie uit zowel Duits als Belgisch bier.

Texelse bierbrouwerij

Bier van de Texelse bierbrouwerij wordt gebrouwen in een oude zuivelfabriek op Texel. Het speciaalbier wordt enkel gemaakt met ingrediënten van het eiland. Zo wordt het bier gebrouwen met duinwater, gerst, hop en tarwe van het eiland en een giststam die enkel op Texel voorkomt. Van deze ingrediënten brouwt de Texelse bierbrouwerij meerdere biersoorten waaronder een witbier, bockbier, dubbel gegist bier en tripel gegist bier.

De brouwerij heeft meerdere (internationale) prijzen gewonnen waaronder  het lekkerste bockbier van Nederland, de Dutch beer challenge, de Brussel Beer Challenge en de beste onderneming van Noord-Holland.

La trappe

La Trappe maakt enkel trappistenbier.  Het bier wordt in stilte gebrouwen in  een abdij in Berkel-Enschot en heeft het label ‘Authentic Trappist Product’. Een dergelijk label wordt enkel verleend aan brouwerijen die in een trappistenabdij gevestigd zijn, onder toezicht staan van monniken en een een deel van de opbrengst schenken aan een goed doel. Het bier wordt enkel gebrouwen uit natuurlijke ingrediënten en gegist op ongeveer 20 graden Celsius.