Biercultuur Duitsland

Duitsland staat internationaal bekend als een groot bierland. Het is de grootste bierproducent van Europa en de bevolking drinkt na Tsjechië en Ierland het meeste bier van Europa. Het jaarlijks terugkomend fenomeen het Oktoberfest zal daar ongetwijfeld aan bijdragen. Waar Belgen hoofdzakelijk speciaalbieren drinken, drinken Duitsers net zoals Nederlanders hoofdzakelijk pilsner. De 2 meest gedronken bier zijn Oettinger en Krombacher.

Bierbrouwerijen:

Oettinger

Oettinger is een bier dat wordt gebrouwen in Oettingen in Bayern. Het bier van lage gisting is sinds 2004 het meest verkochte bier in Duitsland. De hoge verkopen zijn naast de uitstekende kwaliteit te verklaren door de aantrekkelijke prijs.

Paulaner

Paulaner brouwt al sinds de 17e eeuw bier. De Paulaner monniken brouwde toen tijdens de vastenperiode bier omdat ze zeiden dat het drinken het vasten niet verbreekt.  in 1806 werd de brouwerij door zakenman Zacherl overgenomen die de brouwerij enorm succesvol maakte.  Paulaner staat bekend om zijn bier dat wordt gebrouwen uit een speciaal gist dat het bier een volle smaak geeft. Het smaakt licht fruitig en heeft een bittere afdronk. Het bier wordt tevens veel geschonken bij de bekende Oktoberfesten.

Maisel’s Weisse

Maisel’s Weisse is een fris wit bier dat gebrouwen wordt in een regionale brouwerij in Franconia. De brouwerij brouwt al bier sinds het jaar 1886. Het recept werd van meester brouwer op meester brouwer doorgegeven en verbeterd.   Het bier bevat klassieke aroma’s en smaken waaronder limoen, vanille en kruidnagel . Het licht zoete bier heeft een kort, zachte afdronk.

Erdinger

De Erdinger brouwerij is de grootste particuliere brouwerij uit Duitsland en is in 1886 opgericht. De brouwerij staat bekend om het gebruik van oude receptuur met hoge kwaliteit. De hoge kwaliteit wordt gegarandeerd doordat alleen de beste grondstoffen worden gebruikt in het brouwproces. Het bier wordt inmiddels in meer dan 60 landen verkocht. Er is zelfs een Erdinger fanclub met meer dan 60.000 leden afkomstig over de hele wereld.

Weihenstephaner

De Weihenstephaner brouwerij is de oudste brouwerij van Duitsland en is tegenwoordig in handen van de Duitse Staat. De brouwerij heeft wereldwijde bekendheid om zijn witbieren en de opleiding die aan de brouwerij gekoppeld is. Het bier heeft een volle smaak met een vleugje kruidnagel en een frisse afdronk. Het bier past perfect naast visgerechten en zeevruchten. Een pittig kaasje past ook goed bij Weiehenstephaner bier.