Biercultuur België

 

Belgisch bier staat bekend om zowel zijn hoge kwaliteit en wijze van brouwen als de enorme variatie van bijzondere biersoorten en merken. De enorme variatie aan bieren komt voort uit de grote hoeveelheid aan lokaal gebrouwen bieren die in de meeste gevallen door liefhebbers worden gebrouwen. Typerend aan de biercultuur is dat elk bier in zijn eigen glas wordt geschonken. Niet alleen het enorme aanbod aan bier maakt de biercultuur wereldberoemd. Belgen drinken ook graag bier en dragen met hun gebruiksgewoonten bij aan een sterke biercultuur. Waar u in Frankrijk een wijnkaart bij een restaurant kunt vragen, moet u niet verbaast opkijken als u in België een bierkaart onder uw neus geschoven krijgt. Een restaurant in België schenkt vaak tientallen verschillende biermerken en biersoorten. De biercultuur in België is zo ontzettend belangrijk voor het land dat deze sinds 2011 op de landelijke lijst van roerend erfgoed werd geplaatst. In 2016 erkende UNESCO de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed.

 

Bierbrouwerijen:

Chimay

Chimay is een van de meest onderschatte biermerken uit België. Dit fantastische bier is het werk van meester brouwer Pere Theodore, die het beste gist heeft geselecteerd dat al sinds 1966 gebruikt wordt om Chimay bier te brouwen. De smaak van Chimay is intenser en bitterder dan de meeste bieren. Als u goed aan het bier ruikt, zult u een lichte fruitgeur waarnemen. Het is een fantastisch bier dat goed samengaat met sterk smakende oude kaas.

Karmeliet

Karmeliet  is een donker- goud bier dat wordt gebrouwen in Buggenhout. Het bier wordt gebrouwen uit veel kruiden, een speciaal huisgist, weinig hop en speciaal geselecteerde granen. Dit resulteert in een romige schuimkraag en een mooie volle smaak. Het bier wordt geserveerd in een mooi bierglas dat is versiert met een Franse Lelie. Het bier heeft meerdere internationale prijzen gewonnen waaronder een gouden plak bij de World Beer Awards in 2008 in de categorie ‘Best Pale Ale Abbey

Westmalle

Westmalle is een mooi trappistenbier dat wordt gebrouwen in de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilige Hart van Westmalle. Westmalle brouwt 3 verschillende soorten bier waaronder Dubbel, Tripel en Extra. De brouwerij heeft meerdere internationale prijzen gewonnen waaronder ‘beste bier ter wereld’ onder de lezers van de New York Times. Westmalle is een van de 7 biermerken die het label ‘Authentic Trappist Product’ mag dragen. De abdij waar het Westmalle gebrouwen wordt heeft ook een boerderij waar koeien gemolken worden waaruit kaas gemaakt wordt.

Lindemans

Lindemans is een brouwerij uit Vienenbeek dat sinds 1930 Lambiek brouwt volgens een methode van spontane gisting. De lambiek vormt de basis van de speciaalbieren van Lindemans. Om er een bier van te maken worden er fruitsappen toegevoegd van bijvoorbeeld framboos. Door het vruchtensap en het lambiek te mengen wordt het alcoholpercentage verlaagt en krijgt het bier een prachtige kleur. Lindemans brouwt onder andere bier met perzik, bessen, appel en krieksmaak.

Grimbergen

In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen in de Brabantse gemeente Grimbergen. Naast de godsdienstige taken, waren de paters ook actief in het brouwen van bier. De abdij stond bekend om zijn bier en gastvrijheid naar reizigers die onderdak nodig hadden. Het recept van het abdijbier is pater op pater doorgegeven tot op de dag van vandaag.

Grimbergen bier wordt herkend aan de Fenix in het logo. De abdij in Grimbergen is sinds zijn oprichting meerdere keren afgebrand waarna het weer opnieuw werd opgebouwd. De Fenix staat voor het herrijzen van de abdij nadat het na een brand verwoest was. Het bier wordt tegenwoordig gebrouwen in een abdij in Alken-Maes

La Chouffe

La chouffe is een heerlijk blond bier met een lichte hopsmaak dat al veel (internationale) prijzen heeft gewonnen. Zo won het bier al eens de internationale bierwedstrijd van Montreal en in 2000 zelfs het wereldkampioenschap bieren. Het bier wordt gebrouwen uit water, gerstemout, gist, hop, koriander en invertsuikerstroop en bevat een alcoholpromillage van 8%.  De smaak van La Chouffe gaat goed samen met die van kip, asperge, tonijn, mosselen en asperges. Een flesje La Chouffe komt het beste tot zijn recht in een speciaal La chouffe glas.

Affligem

Het recept van Affligem bier is gebaseerd op een eeuwen oud recept uit de middeleeuwen. Het bier is  gebrouwen met de hoogste kwaliteit mout en hop. Na het brouwen, krijgt het bier 14 dagen de tijd om te gisten in een speciale warme ruimte. Door de speciale manier van gisten en het gebruik van de beste ingrediënten wordt een bier gecreëerd met een hoge gisting en een sterke smaak. Het bier is blond/amber van kleur en heeft een mooie balans tussen hop en mout.

Leffe

Leffe is in 1240 opgericht door de pastoren van een abdij. De pastoren brouwde vanaf het begin bier van zeer hoge kwaliteit. De kennis en wijze van brouwen zijn vanaf toen generatie op generatie doorgegeven. Het bier is doorontwikkeld, verbeterd en wordt tegenwoordig door bierliefhebbers  in meer dan 60 landen gedronken.

Leffe brouwt elegant, zacht en fruitig bier volgens traditionele Belgische methoden. Het heeft een kruidige afdronk met een lichte tint van sinaasappel. Het is een mooi bier als starter, maar komt pas echt goed tot zijn recht naast rood vlees, zoet/ zure gerechten en Franse kazen.